+++ Fejr 15 år med TOPREGAL sammen med os - i april: 15% ekstra rabat - op til 58% besparelse mulig! +++

Alle produkter

Gaffeltruck

Udtrykket gaffeltruck falder ind under kategorien Industrielle lastvogne og er beregnet som transporthjælp til paller. Gaffeltrucken har fået sit navn fra de to gafler, der kaldes "gafler". Det er naturligvis ikke kun muligt at transportere paller, men også kasser eller endda træstammer. De har en drivkraft og er styret af mennesker.

Før en gaffeltruck tages i brug, er det obligatorisk at få instruktion i brugen og sikkerheden af den. Den person, der er ansvarlig for gaffeltrucken, skal også have et gaffeltruckcertifikat. Hvis gaffeltrucken anvendes i forbindelse med vejtrafik, skal reglerne i færdselsloven også overholdes.

De to gafler (også kaldet tænder), som normalt kan bevæges opad med hydraulik, samler godset (gaflen) op. Den anden vigtige del er løfteenheden eller løftemasten. Gaffeltruckens løftekapacitet varierer afhængigt af dens størrelse og vægt. En gaffeltruck kan drives med flydende gas, diesel, naturgas eller elmotor. Den elektriske version er særlig velegnet til lukkede rum som f.eks. lagerbygninger, da de undgår forurenende emissioner. Det hydrauliske system gør det muligt at tippe, løfte og til en vis grad styre (for lastbiler med forbrændingsmotor). For at opnå en lille venderadius har gaffeltruckene en stor styringsvinkel (bagstyring).

En gaffeltruck kan have tre eller fire hjul, det ene hjul på en trehjulet truck er bagtil, og hjulene på en firehjulet truck er forbundet til en svingende aksel. Akslen er forbundet med lastvognen og kan derfor bevare manøvredygtigheden. Køretøjet med fire hjul har en højere stabilitet, da risikoen for at vælte er mindre end med en lastbil med tre hjul. Akselophæng øger lastbilernes sikkerhed (der kan også monteres vibrationsdæmpere på firehjulede lastbiler). Den mest almindelige løftekapacitet er otte tons og op til en højde på seks meter (løftehøjde). Det er dog muligt at købe gaffeltrucks med højere løfterammer (op til 12 m).